Domenii de cercetare
Activitatea de cercetare din FCIC este corelată puternic cu activitatea educațională, atât prin includerea rezultatelor cercetării în formarea studenților cât și prin implicarea directă a acestora în activitatea de cercetare (membri în echipe de cercetare, mai ales la nivel de masterat și doctorat) in cadrul proiectelor derulate prin centrele de cercetare / laboratoarele FCIC. Pe de alta parte utilizarea laboratoarelor de cercetare pentru o pregătire practică eficientă a studenților la disciplinele de specialitate de la nivel master contribuie nu numai la o bună valorificare a resurselor existente în facultate dar și la o buna pregătire de specialitate a tinerilor. FCIC își asumă misiunea și principiile prezentate în programul strategic „UBB Q-Optimum” menit să stabilizeze și să dezvolte UBB în liga „world-class” ca o universitate europeană de prestigiu.
Direcțiile de cercetare multiple, însă bine definite și urmând strategia de cercetare-dezvoltare implementată la nivel național și european, pentru fiecare unitate de cercetare implică în acelaşi timp și colaborări cu numeroase universități din întreaga lume, asigurând astfel integrarea tematicilor de cercetare abordate de grupurile de cercetare din facultatea noastră în noile tendințe de cercetare mondiale. O parte semnificativă a rezultatelor științifice obținute de cadrele didactice și studenți sunt publicate în reviste de specialitate recunoscute pe plan internațional, de cel mai înalt prestigiu în domeniu, iar altele fac subiectul unor brevete sau cereri de brevete, fapt ce contribuie nemijlocit la creșterea competitivității atât la nivel național cât și internațional.
FCIC încurajează și susține în continuare activitățile de cercetare în parteneriat cu echipe/specialiști de la universități de prestigiu din Europa sau din alte universități de prestigiu din lume. Amintim ca si exemple de bune practici proiectele mari implementate sau în curs de implementare (proiecte PNRR, participarea in proiecte Horizon EU, ERANET, etc.).
Centre de cercetare
Activitatea de cercetare a facultății se realizează, în mare parte, în unități de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) acreditate la nivel instituțional de Consiliul Științific al UBB ca fiind de interes strategic la nivel de UBB.
Centrul de Cercetare în Domeniul Ingineriei Chimice Asistate de Calculator – CCDIAC
Centrul de Cercetare Enzimologie și Biocataliză Aplicată
Centrul de Heterochimie Fundamentală și Aplicată – METALOMICA
Centrul de Chimie Supramoleculară Organică și Organometalică – CCSOOM
Centrul de Cercetare pentru Analize Chimice Avansate, Instrumentație și Chemometrie – ANALYTICA
Centrul de Cercetări în Electrochimie și Materiale Neconvenționale – CCEMN
Centrul de Cercetare în Chimie Fizică cu Aplicații în Nanoștiință și Biotehnologie
Infrastructura de cercetare
Infrastructura de cercetare a Facultății de Chimie şi Inginerie Chimică (INFRACHEM) este inclusă în unitățile CDI ce fac parte din Infrastructura Strategică de Cercetare a UBB – Platforma-rUBB – a Institutului STAR-UBB, este prezentată în platforma comună, INFRACHEM (https://eertis.eu/erso-2300-000w-1981) și poate fi accesată de toate cadrele didactice din centrele de cercetare din facultate.
Prin coagularea structurilor de cercetare existente într-o platformă de cercetare accesibilă, cuprinzătoare și completă este evidențiat adevăratul potențial de cercetare și dezvoltare al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică.
În același timp, se realizează colaborări cu companii private pentru transferul de cunoștințe și aplicații ale rezultatelor cercetării.