Proiectarea și sinteza unor noi compuși, analogi grei ai carbenelor stabilizați prin i) coordinare intramoleculară prin intermediul unor noi liganzi de tip "pincer" sau prin ii) introducerea speciei >E(II) (E=Si, Ge, Sn) într-un ciclu aromatic sau pseudoaromatic.
Obiectivul O2: Proiectarea și sinteza unor noi compuși coordinativi. Având în vedere multiplele posibilități de coordinare a derivaților metalilenici la fragmente organometalice MLn, se preconizează ca aceștia să prezinte versatilitate chimică deosebită. Această proprietate conduce la dezvoltarea mai multor clase de combinații chimice în stare de coordinare joasă pentru care se vor evalua aspecte fundamentale privind proprietățile structurale și reactivitatea și totodata se vor evalua aspectele aplicative ale acestor compuși. Compușii noi obtinuși stabili la temperatura camerei vor fi testați pentru posibile aplicații biologice și catalitice.
Obiectivul O3: Caracterizarea completa a tuturor speciilor obținute prin metode fizico-chimice specifice (spectrometrie de masă, spectroscopie RMN, analiză elementală, analiza de difracție de raze X pe monocristal, etc) și prin metode computaționale (calcule DFT, analiza NBO si MO).
3 rapoarte științifice (de cercetare) (unul pentru fiecare an al proiectului)
10 articole științifice (minim) publicate în reviste cu factor de impact, din care cel putin 6 vor fi publicate în reviste situate în top 50% (Q1+Q2), în concordanță cu scorul de influența (AIS) al revistelor.
6 participări la conferințe (minim)
4 stagii scurte de cercetare în laboratoare de prestigiu în domeniu (minim)
un raport științific final
Proiectarea şi caracterizarea de noi precursori de tip "pincer " sau aromatici conţinând un heteroelement.
Activități 2017:
A.1.1. Proiectarea şi sinteza unor noi liganzi de tip "pincer" şi a unor noi liganzi aromatici sau pseudoaromatici.
A.1.2. Purificarea şi caracterizarea noilor liganzi de tip "pincer" şi a celor heterociclici aromatici sau pseudoaromatici.
A.1.3. Managementul proiectului de cercetare.
A.1.4. Diseminarea rezultatelor cercetării.
Rezultate estimate etapa 2017: 2 articole cu factor de impact (din care minim 1 in Q1+Q2); 1 participare conferință (minim); 1 stagiu de cercetare (minim); 1 raport științific de etapă.
Rezultatele obținute au condus la publicarea sau trimiterea spre publicare a 3 articole științifice, participarea la o conferință internațională (workshop) și efectuarea a două stagii de cercetare, pe tema de cercetare a proiectului.
Sinteza, caracterizarea și studiul reactivității noilor metalilene și a combinațiilor acestora cu metale tranziționale sau alți acizi Lewis.
Activități 2018:
A.2.1. Sinteza și caracterizarea completă (fizico-chimică și computațională) a unor noi liganzi cu fosfor sau aromatici stabilizatori.
A.2.2. Design-ul și sinteza unor specii metalilenice utilizând liganzii obținuți
A.2.3. Purificarea și caracterizarea noilor metalilene.
A.2.4. Studiul reactivității metalilenelor nou obținute prin coordinare la fragmente conținând metale tranziționale sau prin adiție la alte specii care manifestă caracter de acid Lewis.
A.2.5. Managementul proiectului de cercetare.
A.2.6. Diseminarea rezultatelor cercetării.
Rezultate estimate etapa 2018: (minim) 4 articole cu factor de impact (din care minim 3 in Q1+Q2), (minim) 3 participări în conferințe importante în domeniu, (minim) 2 stagii de cercetare, 1 raport științific de etapă
.
A3.1. Purificarea și caracterizarea fizico-chimică și structurală a metalilenelor și a speciilor complexe ce includ metalilene.
A.3.2. Studii preliminare privind activitatea catalitică și biologică a noilor metalilene și a speciilor complexe obținute prin coordinarea metalilenelor la metale tranziționale.
A.3.3. Managementul proiectului de cercetare.
A.3.4. Diseminarea rezultatelor cercetării.
Rezultate estimate etapa 2019: (minim) 4 articole cu factor de impact (din care minim 3 in Q1+Q2), (minim) 2 participări în conferințe importante în domeniu, (minim) 1 stagiu de cercetare, 1 raport științific de etapă, 1 raport final
.