Autoritatea contractanta: Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică
Finanţare: Buget de Stat – Autoritatea Nationala pentru Cercetare Ştiinţifică
Durata contract: 2007-2009, 24 luni
Valoare contract: 14 000 000
Parteneri contract: Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

 

REZUMATUL PROIECTULUI

Modelarea moleculara a devenit in ultima vreme un aparat de lucru in mina chimistilor prin nimic deosebit de alte instrumente folosite in vederea studierii comportarii chimice a sistemelor moleculare. Existenta unor softuri din ce in ce mai versatile asociata cu aparitia unor calculatoare din ce in ce mai puternice (estimate azi a fi de cca 2000000 mai rapide decat cele din anii 1960) a facut posibila atacarea unora dintre cele mai complexe probleme de strucutura si dinamica moleculara. Modelarea moleculara permite astfel studiul unor sisteme de dimensiuni mergand de la cativa zeci de atomi (cum ar fi in modele catalitice simple, la mii de atomi ce constitue macromolecule de natura enzimelor sau polimerilor). Proiectul de fata vizeaza extinderea Laboratorului de Modelare Moleculara din cadrul Centrului de Excelenta in Chimie organometalica de la Universitatea Babes-Bolyai la nivelul unui centru de chimie cuantica aplicata si de modelare moleculara cu deschidere catre potentialii utilizatori din UBB si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTC-N). Justificarea propunerii se bazeaza pe cresterea interesului pentru probleme de modelare in cele doua institutii - crestere explicata prin avantajele aduse de aplicarea acestor metode soldate prin marirea vitezei cu care se ajunge la solutii optimale in diferitele faze ale cercetarilor.
            Extinderea are in vedere achizitia a 48 de unitati centrale de mare putere/viteza de calcul si organizarea pe baza lor a unei platforme ce se va putea integra pe viitor intr-o retea regionala de calcul. Cele 48 unitati urmeaza a fi configurate intr-un nod de calcul paralel, in asa fel incat sa beneficiem inca de la inceput de accesul liber la cateva din programele puternice de modelare moleculara orientate pe calcul paralel folosite la ora actuala in lume (cum ar fi ECCE/NWCHEM de la Pacific National Laboratory dar si altele citate mai jos in prezentarea proiectului).
            Efectele principale ale organizarii acestei platforme integrate s-ar traduce in urmatorii vectori economico-sociali:
- cresterea eficientei in cercetare prin obtinerea in timp mai scurt a rezultatelor urmarite;
- economie in cheltuielile materiale, intru-cat modelarea/simularea proceselor va duce la eliminarea unor faze/etape de lucru in laborator;
- reducerea poluarii si implicit imbunatatirea calitatii mediului – prin eliminarea unora din experimentele „in vitro” si inlocuirea lor cu experimente „in silico”
- intarirea relatiilor de colaborare intre colectivele de cercetare din cele doua institutii prin cresterea ponderii cercetarilor interdisciplinare facilitate de un astfel de centru;

- reducerea tendintei de „brain drain” prin oferirea unor conditii de munca pentru tineri, similare cu cele din laboratoarele deja consacrate din lume.