Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

Biomateriale compozite bazate pe noi sisteme de monomeri fluorurati armati cu nano si microumpluturi bioactive cu proprietati anticariogenice remanente si adeziune superioara la tesuturile dure dentare

Home

Rezumat Proiect

Obiective generale si rezultate estimate

Institutia coordonatoare

Componenta consortiului

Autoritatea contractanta

Durata proiectului

Activitatile si responsabilitatile aferente fiecarui participant

Bugetul proiectului

Alte informatii

Legaturi utile

Contact

 

Activitatile si responsabilitatile aferente fiecarui participant:

(PLAN DE REALIZARE AL PROIECTULUI)

                                                                                                                                                                                     

Anul

Etape / activitati

Categoria de activitate conform schemei ajutorului de stat

Organizatia executanta

2009

Etapa  1

Etapa I. Elaborarea unor modele conceptuale de noi biomateriale compozite cu actiune anticariogenica, contractie mica la intarire si rezistente mecanice superioare.

 

 

 

Cercetare fundamentala / Elaborare modele conceptuale

A.I.1.1. Elaborare modele conceptuale pentru noi biomateriale compozite cu actiune anticariogenica, contractie mica la intarire si rezistente mecanice superioare

A.I.1.2. Elaborare modele conceptuale pentru sisteme de umpluturi hibride continand  micrumpluturi fluoroaluminosilicatice si nanoumpluturi pentru imbunatatirea proprietatilor reologice ale pastelor de compozit.

A.I.1.3. Elaborare modele si strategie computationala; testarea nivelelor de teorie; studiul ab initio al unor monomeri dentari.

A.1

CO

 

A.I.1.4. Elaborare modele conceptuale pentru sisteme de monomeri fluorurati cu contractie mica si respectiv conversie mare la polimerizare.

A.1

P1

2009

Etapa  2

Etapa II. Studii privind formularea fazelor organice, respectiv a fazelor anorganice din biocompozitele stomatologice. Studiul interactiilor polimer/ micro(nano)umplutura.
Diseminare pe scara larga a rezultatelor. Participari la manifestari tehnico-stiintifice. Participare la cursuri de formare. Vizite de lucru

 

 

 

Cercetare industriala / Studii, analize

AII.1.1. Studii  privind sinteza si caracterizarea structurala si fizico-chimica a monomerilor cu contractie mica

AII.1.2 Studii privind obtinerea copolimerilor corespunzatori amestecurilor monomer de baza/monomer de dilutie/monomer cu contractie mica.


AII.1.3. Studii  privind sinteza unor noi micro- umpluturi compatibile cu sistemele monomerice alese.

A.2.1

CO

 

AII.1.4 Studii  privind  caracterizarea structurala si fizico-chimica a monomerilor cu contractie mica la polimerizare (FTIR,  Tg)

A.2.1

P1

 

AII.1.5. Studii  privind structura si microcompozitia umpluturilor sintetizate.

A.2.1

P2

 

A.II.16. Studiul mecanismului de intarire a compozitelor de restaurare directa si  indirecta utilizand diverse sisteme de polimerizare fotochimica,  respectiv foto-baro-termica

A.2.1

P4

 

Dezvoltare experimentala / Proiectare si elaborare documentatie de analiza tehnico-economica

Proiectare si elaborare studiu de piata pentru produsele stomatologice

A.3.1

P5

2010

Etapa  3

Etapa III. Elaborarea si realizarea modelelor experimentale pentru noile biocompozite stomatologice utilizate in profilaxia si terapia stomatologica. Realizarea studiilor microstructurale si fizico-mecanice pentru compozitele formulate. Realizarea tehnologiilor de laborator pentru cele doua serii de biocompozite dentare.
Experimentarea biocompozitelor. Verificarea reproductibilitatii

 

 

 

Cercetare industriala / Elaborare modele experimentale pentru noile compozite stomatologice AIII.1.1. Caracterizarea structurala si fizico-mecanica a copolimerilor (duble legaturi reziduale, absorbtia de apa). A.III.1.2. Selectionarea combinatiilor de monomeri / umplutura anorganica in vederea formularii biocompozitelor de profilaxie si  restaurare
A.III.1.3. Elaborarea biocompozitelor fotopolimerizabile de restaurare directa si pentru profilaxia cariei la copii.  AIII.1.4. Studiul monocatenelor polimerice in cadrul generarii de minime energetice globale si locale pentru polimeri formati din monomerii generati 

A.2

CO

 

Cercetare industriala / Realizarea modelelor experimentale de biocompozite stomatologice

A.III.2.1.Realizarea loturilor de test pentru compozitele de restaurare directa.

A.III.2.2.Realizarea loturilor de test pentru compozitele profilactice

 A.III.2.4. Realizarea studiilor fizico-chimice pentru seria de biocompozite formulate (determinarea absorbtiei de apa,  gradului de conversie a monomerilor, eliberare in timp de ioni fluorura).
Determinarea rezistentelor mecanice      (rezistenta la incovoiere) conform normei ANSI ADA Specification No. 27 si STAS ISO 4049/2000).

A.III.2.5. Selectionarea biocompozitelor cu proprietati superioare, adecvate scopului propus

A.2

CO

 

A.III.2.6 Analiza morfologiei, microstructurii, compozitiei si stabilitatii materialelor experimentale prin  microscopie electronica de baleiaj (SEM), microanaliza de raze X, microscopie electronica prin transmisie de inalta rezolutie (HRTEM), difractie de raze X si electrochimie  (analize de stabilitate in fluide biologice sintetice si evaluari calitative de porozitate)

A.2

P2

 

Cercetare industriala

A.III.2.7Elaborare   tehnologii de laborator pentru biocompozitul de restaurare directa, pentru biocompozitul de profilaxie.

A.2

CO

 

A.III.2.8.Participare la proiectare si realizare instalatii si  tehnologii de laborator pentru biocompozitul de restaurare directa, pentru biocompozitul de profilaxie. Proiectare si elaborare studiu de fezabilitate pentru compozitul de restaurare directa si compozitul de profilaxie

 

P5

 

Cercetare industriala / Experimentarea modelelor de biocompozite stomatologice

A.III.3.1. Experimentarea biocompozitelor selectionate in instalatia de laborator. Verificarea reproductibilitatii sarjelor prin determinarea caracteristicilor  materialelor obtinute. 

A.2

CO

 

A.III.3.2. Participare la experimentarea modelelor de biocompozite prin sinteza si verificarea reproductibilitatii sarjelor de monomeri fluorurati

A.2

P1

 

A.III.3.3. Analiza influentei matricei polimerice si a  umpluturilor asupra proprietatilor compozitelor

A.2

P3

 

Cercetare industriala / Studii, analize

A.III.3.4. Determinarea adeziunii biocompozitelor selectionate la substraturile dure dentare (smalt si dentina).

A.2

P4

 

A.IV.4.6.Participare la simpozioane  internationale din domeniul biomaterialelor dentare

B.3

P4

 

A.IV.4.10.Participare la simpozioane nationale si internationale din domeniul biomaterialelor dentare

B.3

P1

2011

Etapa  4

EtapaIV. Elaborarea si realizarea modelelor experimentale pentru noile biocompozite  utilizate pentru confectionarea protezelor total polimerice. Realizarea studiilor microstructurale si fizico-mecanice . Realizarea tehnologiilor de laborator   Experimentarea biocompozitelor protetice. Verificarea reproductibilitatii. Elaborarea studiilor clinice in vitro. Demonstrarea functonalitatii si utilitatatii biomaterialelor stomatologice. Elaborarea specificatiilor tehnice.  Diseminare informatii.

 

 

 

                                                        A.III.2.3.Realizarea loturilor de test pentru compozitele cu aplicabilitate in protetica stomatologica.                                           A.III.2.4. Realizarea studiilor fizico-chimice pentru seria de biocompozite formulate (determinarea absorbtiei de apa, a gradului de conversie a monomerilor, radioopacitate).                                          A.III.2.5. Determinarea rezistentelor mecanice (rezistenta la compresie, rezistenta la incovoiere si modulul de elasticitate conform normei ANSI ADA Specification No. 27 si STAS ISO 4049/2000).
A.III.2.6. Selectionarea biocompozitelor cu proprietati superioare, adecvate scopului                                   propus

A2

CO

 

A.IV.3.1. Elaborarea studiilor clinice in vitro pentru compozitele cu utilizare in protetica stomatologica.

A2

P4

 

Cercetare industriala / Realizarea tehnologiilor de laborator
A.IV.1.1.Proiectare si realizare instalatii si  tehnologii de laborator pentru compozitul utilizat in protetica stomatologica                                 

A2

P5

 

A.IV.2.2. Examinarea computationala a 'structurii cuaternare' a polimerilor folositi ca materiale dentare; identificarea claselor de interactiuni intercatenare, identificarea de posibile motive structurale regulate care sa aminteasca de motivele intalnite in cadrul biomacromoleculelor bona fide (proteine, acizi nucleici, glucide)

A2

CO

 

A.V.1.1. Identificarea, pe baza rezultatelor computationale, de posibili factori structurali care determina gradul de contractie la polimerizare. Testarea acestor ipoteze in silico si in vitro.

A2

CO

 

A.III.1.5. Studii privind fenomenele care apar la interfata polimer/umplutura particulata si polimer/ fibra de sticla

A.2.

P3

 

A.V.1.2.Definitivarea studiilor  clinice in vitro  pentru cele patru serii de biocompozite, Participare  la demonstrarea  functionalitatii si utilitatii biomaterialelor. Selectionarea biomaterialelor corespunzatoare din punct de vedere clinic.

A.2

P4

 

Cercetare industriala / Demonstrarea  functionalitatii si utilitatii

A.V.2.1.  Demonstrarea  functionalitatii si utilitatii materialelor si sistemelor obtinute in vederea promovarii

A.2

CO

 

A.V.2.2.Participare la demonstrarea functionalitatii bioproduselor

A.2

P1

 

A.V.2.3. Participare la demonstrarea functionalitatii bioproduselor prin  investigatii micro si nanostructurale, studii de stabilitate in fluide biologice sintatice

A.2

P2

 

A.V.2.4.Participare  la demonstrarea  functionalitatii si utilitatatii materialelor si sistemelor obtinute in vederea promovarii

A.2

P5

 

Dezvoltare experimentala / Elaborare/definitivare referential

A.V.3.1. Elaborare specificatie tehnica

A.3

CO

 

A.V.3.2.Participare la elaborarea specificatiei tehnice

A.3

P1

 

A.V.3.3.Participare la elaborarea specificatiei tehnice

A.3

P3

 

A.V.3.4.Participare la elaborarea specificatiei tehnice

A.3

P5

 

A.V.4.1. Participare la elaborarea a doua brevete de inventie

B.1

CO

 

A.V.4.2. Participare la elaborarea a doua brevete de inventie

B.2

P1

 

A.V.4.3. Comunicarea si publicarea nationala si internationala a rezultatelor

B.2

CO

 

A.V.4.4. Comunicarea si publicarea nationala si internationala a rezultatelor

B.2

P1

 

A.V.4.5. Comunicarea si publicarea nationala si internationala a rezultatelor

B.2

P3

 

A.V.4.6. Comunicarea si publicarea nationala si internationala a rezultatelor

B.2

P4

 

A.IV.4.11.Participare la cursuri de formare si perfectionare

B4

CO

 

A.IV.4.12.Participare la cursuri de formare si perfectionare

B4

P4

 

A.II.4.8.Participare la simpozioane nationale si internationale din domeniul biomaterialelor dentare. Participare la targuti nationale si internationale

B.2

P4